Ana içeriğe atla

5 Adımda FX'te İşlem

FX işlemleri genelde karmaşık bir yapıda görünse de temelde 5 kritik maddenin bilinmesi yeterlidir. Bu 5 kritik madde aşağıda verilmiştir.

1- FX piyasaları genel olarak Pazar’ı Pazartesi’ye bağlayan gece TSİ 00:00'da açılır ve Cuma’yı Cumartesi’ye bağlayan gece 00:00'da kapanır. Fakat gün sonunda sağlıksız fiyat oluşabilmesi sebebiyle ŞekerFX'te her gece işlemlere 10 dakikalık ara verilir. Buna göre FX işlemleri hafta içi her gün 00:05'te başlar ve 23:55'te sona ererAltın ve Gümüş işlemleri ise hafta içi her gün 01:00'da başlar ve 23:55'te sona erer. Hafta sonu piyasa kapalı olduğu için işlem yapılamamaktadır.

Ülkemizde sürekli yaz saati uygulamasına geçildiğinden, ABD kış saatine geçtiği dönem (Kasım-Mart arası) piyasa açılış ve kapanış saatleri 1'er saat ileri alınmaktadır.

2- FX piyasalarında yapılan işlemler için platformun tüm hesaplamaları gerçekleştirdiği bir temel para birimi kullanılır. En risksiz temel para birimi olarak Amerikan Doları (USD) kullanılmaktadır. ŞekerFX’te de bu nedenle temel para birimi olarak USD kullanılmaktadır. Platformlarda Yatırılan Teminat, Kar/Zarar, Bakiye, Kullanılan ve Kullanılabilir Teminat gibi değerleri her zaman USD cinsinden görürsünüz. Bu açıdan pozisyonunuzun teminat durumunu takip etmek için aşağıdaki terimleri bilmeniz yeterlidir.

  • Başlangıç Teminatı: İlgili paritede pozisyon açmak için sahip olmanız gereken miktardır.
  • Sürdürme Teminatı: Fiyatların aksi yöne gitmesi durumunda açık olan pozisyonunuzun kapanmaması için bulunması gereken miktardır.
  • Bakiye: Realize edilmiş kar/zararı yansıtan bakiye durumunuzu verir.
  • Anlık Portföy:  Hem realize edilmiş, hem de realize edilmemiş kar/zararı yansıtan son bakiyenizi verir.
  • Kullanılan Teminat: Pozisyonlarınızı açmak için kullandığınız teminat tutarlarının toplamını verir.
  • Kullanılabilir Teminat: Yeni pozisyonlar açabilmek için hesabınızda kullanabileceğiniz teminat tutarıdır.
  • Teminat Düzeyi: Anlık Portföy/Kullanılan Teminat Oranı’nı verir. Bu oran risk takibi için çok önemlidir. Bu seviyenin %75’e gelmesi durumunda ŞekerFX İşlem Platformu’nun Bakiye satırı griden pembeye dönecek, %50’ye gelmesi durumunda ise en fazla zararda olan pozisyon kapanacaktır. 

3- FX piyasalarında bilinmesi gereken en önemli hususlardan bir tanesi Teminat Uyarısı’dır.  FX piyasalarında aldığınız pozisyonların zarara uğraması durumunda yatırdığınız teminatın değeri azalacaktır. Bu durumda ilk aşamada Teminat Uyarısı, ikinci aşamada pozisyon kapatma işlemi yapılır. 

ŞekerFX’te teminat uyarı seviyesi %75’tir. Yani teminat düzeyiniz %75 seviyesine gerilediğinde  (yatırdığınız bakiyenin %25’ini kaybetmeniz durumunda) teminat uyarısı görürsünüz. Teminat uyarısı durumunda ŞekerFX İşlem Platformu’nun Bakiye satırı aşağıda görüldüğü gibi gri renkten pembe renge döner.

marjincall

Bunu takip eden diğer önemli durum ise pozisyonların kapanmasıdır. Pozisyon kapatma uygulaması hesabınızda Sürdürme Teminatı’nın bulunmaması durumunda gerçekleşir.  ŞekerFX’te sürdürme teminatı  seviyesi %50’dir. Yani teminat uyarısı  durumundayken teminat arttırmazsanız pozisyonlarınız, ŞekerFX Platformu’nda yer alan Teminat Düzeyi %50 seviyesine gerileyene kadar korunacaktır. Teminat Düzeyi %50 seviyesine ulaştığında ise en fazla zararda olan pozisyon sistem tarafından otomatik kapanacaktır. Resimlerde verilen örnekte olduğu gibi yukarıdaki görselde Teminat Uyarısı yapılmış, teminat yatırılmaması nedeniyle en fazla zararda olan pozisyon sistem tarafından otomatik kapatılmış, bunun akabinde Teminat Düzeyi tekrar yükselmiş, Bakiye satırı gri rengine tekrar geri dönmüştür.

marjincall

4- FX işlemleri bir para biriminde başka bir para birimine karşı pozisyon almak anlamına geldiği için pozisyonun gün içinde kapanmaması durumunda 'Gecelik Swap Geliri/Gideri' oluşacaktır. Gecelik Swap Geliri/Gideri, Türkiye saati ile 00:00’da pozisyonun açık kalması durumunda hesabınıza dolar olarak yansıyacaktır. Değeri ise ŞekerFX İşlem Platformu’nda Swap başlığı altında yer alacaktır. Burada dikkat edilmesi gereken bir diğer unsur, spot FX işlemlerinde USD/TRY ve USD/CAD haricinde valörün T+2 olduğudur. Bu nedenle valörün haftasonuna geldiği Çarşamba gecesi ‘Gecelik Swap Geliri/Gideri’ 3 günlük uygulanır. USD/TRY ve USD/CAD’de ise Perşembe günü yapılan işlemlerin valörü haftasonuna geldiği için 3 günlük ‘Gecelik Swap Geliri/Gideri’ Perşembe gecesi yansıtılır.

5- Her piyasada olduğu gibi FX piyasaları da içerisinde bazı riskler barındırır. Bunlara kısaca değinecek olursak;

  • Makroekonomik Riskler: FX piyasaları derinliği yüksek piyasalar olduğu için manipülasyon yapılma ihtimali neredeyse yoktur. Yine genelde pariteler uzun dönemde gelişmiş ülkelerin açıkladığı makro ekonomik datalara göre fiyatlanır. Bu rakamların açıklandığı zamanlarda ise ciddi dalgalanmalar meydana gelir. Bu nedenle bu verilerin açıklanma zamanlarına dikkat edilmelidir.
  • Siyasi ve Merkez Bankası Riskleri: Makroekonomik verilerin yanında gelişmiş ülkelerin siyasi liderleri, merkez bankası başkanları, ülkelerarası ilişkiler de piyasalarda fiyatlandırılan önemli unsurlardır. Özellikle Merkez Bankalarının müdahale olasılığı piyasalar açısından büyük önem taşımaktadır.
  • Kaldıraç Riski: Kaldıraç oranı, yatırdığınız teminattan daha büyük pozisyonlar açmanıza izin verir. Ama unutulmamalıdır ki kaldıraç oranınız arttıkça, aldığınız risk de artacaktır.   
  • Cuma Riski: FX işlemleri Cuma günü kapanır ve Pazar'ı Pazartesi’ye bağlayan gece açılır. Bu dilimde yani haftasonu gelen haberler açılışta fiyatlara doğrudan yansıyacaktır. Bu tip durumlarda fiyat boşlukları oluşur. Piyasada fiyat olmaması nedeniyle gerçekleşen bu fiyat boşluklarının, pozisyonunuzun aksi yönünde oluşması durumunda ciddi zararların oluşmasına neden olacaktır. Bu tip durumlarda riski azaltmak için Cuma geceleri pozisyon azaltmak faydalı olacaktır.   
  • Gece Riski: Londra ve New York’ta işlemlerin azaldığı gece diliminde hacmin düşmesine bağlı olarak alış-satış arasındaki fark artacaktır. Bu durum Teminat Düzeyi düşük olan yatırımcıların pozisyonlarını riske sokabilir. Bu riskten kaçınmak için gece seansına yüklü pozisyonlarla girilmemelidir.  
  • Swap Zamanı Riski: Swap İşlemlerinin gerçekleştiği 00:00-00:05 aralığında piyasalarda fiyat boşlukları oluşabilecektir. İşlem imkanının azaldığı bu dilimlerde pozisyon almaktan kaçınılmalıdır.