Ana içeriğe atla

Doğru Emir Girmek

FX piyasaları organize bir piyasa olmaması nedeniyle işlem gerçekleşmelerinde sorun yaşamamak ve işlem başarı olasılığını artırmak için piyasa yapıcısı kurum seçiminde dikkatli olunmalıdır. Bunun yanı sıra yapılan işlemlerde emir girerken belli kriterlerle emir girilmesi hususu da yatırımcının kazanç elde etme olasılığı üzerinde etkilidir. Bu noktada her emirde bulunması gereken üç seviye kritiktir:

1.Emir Giriş Seviyesi: Pozisyona girilmek istenen noktadır. Piyasa emri girilebileceği gibi mevcut fiyatın altı veya üstüne istenen bir noktadan pasif emir girmek mümkündür.

2.Limit Emir Seviyesi: Pozisyondan beklenen kar için pozisyondan çıkılması gereken seviyedir. ŞekerFX İşlem Platformu'muzda limit emir pozisyona girilirken koyulabileceği gibi, mevcut aktif bir pozisyona da eklenebilir.

3.Stop Loss Seviyesi: Pozisyonda elde oluşabilecek maksimum zarar hesaba katıldıktan sonra seviyedir. ŞekerFX İşlem Platformu'muzda stop loss emri pozisyona girilirken koyulabileceği gibi, mevcut aktif bir pozisyona da eklenebilir.

Yapılan genel hata emirlerde sadece Emir Giriş Seviyesi’nin bulunması, diğer seviyelerin ise belirlenmemesidir. Kaldıraçsız yada düşük kaldıraçlı piyasalarda bu çok önemli sonuçlar doğurmayabilir. Ancak FX gibi kaldıraçlı piyasalarda bu çok ciddi zararların oluşmasına neden olacaktır.

doğruemirgirmek

Mevcut durum ŞekerFX ’in sunduğu İşlem Platformu birçok farklı emir tipi girmeye olanak sağlamaktadır. Buna göre pozisyona girerken tüm seviyeler başlangıçta belirlenebilir ve emir tüm seviyeleri ile birlikte girilebilir. Tüm seviyelerin başlangıçta belirlenmesi yatırımcıların rasyonel davranmasını sağlamaktadır. Bilindiği gibi yatırımcılar pozisyonlarını izlerken;

1.Zarardaki pozisyonları uzun süre tutma
2.   Kardaki pozisyonlarını hemen kapatma

Eğilimi içindedirler. Bu durumdan kaçınmak için limit ve stop loss seviyeleri pozisyon alınırken sisteme girilmelidir. Stop loss ve limit seviyeleri belirlenirken aşağıdaki unsurlara dikkat edilmelidir.

1.Limit veya stop seviyesi destek ve direnç seviyesi dikkate alınarak belirlenmeli
2.Alış yönlü bir pozisyonun limiti direncin biraz altına, stop loss emri ise destek seviyesinin biraz altına girilmeli
3.Satış yönlü bir pozisyonun limiti desteğin biraz üstüne, stop loss emri ise direnç seviyesinin biraz üstüne girilmeli
4.Stop emirleri tam destek veya direnç noktasına koyulmamalıdır. (Birçok yatırımcı girdiği stop emri gerçekleştikten sonra piyasanın belirlediği yön doğrultusunda gittiğini, ancak stop loss çalışması nedeniyle kendisinin kar yazamadığından şikayet eder. Buradaki en büyük hata, yatırımcının emir girerken tam destek yada direncin üstüne stop loss yazmasıdır. Stop loss seviyesi destek veya direncinin 6-8 pip uzağına girilmelidir.)

  Doğru Emir - EURUSD Alış 
Emir Giriş Seviyesi 1,1000
Limit Seviyesi 1,1050
Stop Seviyesi 1,0973
  Doğru Emir - EURUSD Alış 
Emir Giriş Seviyesi 1,1015
Limit Seviyesi 1,1070
Stop Seviyesi 1,0981
  Doğru Emir - EURUSD Satış 
Emir Giriş Seviyesi 1,1020
Limit Seviyesi 1,0980
Stop Seviyesi 1,1043
  Doğru Emir - EURUSD Satış 
Emir Giriş Seviyesi 1,1055
Limit Seviyesi 1,1035
Stop Seviyesi 1,1086

Yine yatırımcıların farkında olması gereken bir diğer unsur çalıştıkları kurumların tabi oldukları düzenlemeler ve yatırımcılarına yönelik yaklaşımlarıdır. FX piyasalarının organize bir piyasa olmaması nedeniyle piyasa yapıcısının verdiği fiyatlar işlem için geçerli olan fiyatlardır. Kredibilitesi düşük ve/veya düzenlemeye tabi olmayan kurumlar, fiyatlar üzerinde oynama yaparak müşterilerin stop loss seviyelerinin gerçek dışı çalışmasına veya sürdürme teminatının yetersiz kalarak pozisyonun kapanmasına neden olabilmektedir. Bu durumlardan kaçınmak için FX piyasalarında çalışılacak kurum dikkatli seçilmelidir.